Pereiti prie turinio
Snapė

8 sveiko maitinimosi taisyklės

Rekomenduojami pranešimai

3. Rašykit maitinimosi dienoraštį

 

Suvartojamo maisto rašymas dienoraštyje, gali būti didžiulis pagalbininkas sėkmingai metant svorį. Skirkite kažkurį laiką kiekvieną dieną, kad įrašytumėte tai, ką jūs suvalgėte ir kiek, jūsų alkio lygmuo, ir bet kokį jausmų ar emocijų. Maitinimosi dienoraštis padės geriau save suprasti. Tai gali padėti suprasti dėl kokių emocijų, kokiu daugiausia metu, ir dėl ko persivalgot ar valgot padidintas porcijas. Nuolatinis studijavimas ką dedam į burną, padės greičiau suvokti ir suprasti kad kad galbūt kai kurį kasnį galimą buvo pakeisti kuom nors sveikesniu. Nerašydami to nesuvokiam.

...Kažkur minėjau, jog patariu sportuojančioms moterims rašytis tai ką jos valgo per visą dieną...paskaičiusios net nustemba, ..beje,,, tai ir primina stabždius mitybos fronte, negi imsi rašyti, jog sukirtai torto gabalą, kurio gal visai nereikėjo, tai geriau jo visai nevalgyti.. :D

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

6. Svorio netekimo palaikymas: prisijunkite prie svorį metančių žmonių

 

Metant svorį labai svarbu palaikymas. Bendraukite su žmonėms kurie irgi metą svorį. Grupėje bus ir lengviau ir smagiau.

 

7. Svorio netekimo kontrolė

 

Mūsų normalių porcijos dydžių sąvoka yra gerokai pakitus. Maitinimosi įstaigse įpraskit suvalgyti tik pusę porcijos, o likusią pusę paprašykit kad sudėtų išsinešti namo. Išmokite palikti lėkštėje maisto, nebebūkim "Lėkščių šlavėjom" ( :D ). Išmokite atkreipti dėmesį į savo alkio lygį ir nustokite valgyti, kada jaučiaties "patogiai" sotūs, nekimškite iki galo.


Dovanėlėpagalba.gifcompliment.gifmylimas%20autorius.gifcompliment.gifsportas.gif

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Mityba – tai fiziologinis procesas, susijęs su gyvybei būtinų medžiagų priėmimu, perdirbimu bei įsisavinimu.

Sveika mityba – tai mityba pagal Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) sveikos mitybos principus ir taisykles.

 

PSO sveikos mitybos principai yra nuosaikumas, įvairumas, subalansuotumas.

 

Nuosaikumas – vienos medžiagos negali būti per daug, nes net ir reikalingiausios medžiagos perteklius gali būti kenksmingas sveikatai.

 

Įvairumas – valgant įvairesnį maistą atsiranda didesnė tikimybė gauti visas organizmui reikalingas medžiagas.

 

Subalansuotumas – tai tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis.

 

Sveikos mitybos taisyklės

 

1. Valgyti kuo įvairesnį maistą.

2. Išlaikyti normalų kūno svorį.

3. Pasirinkti maistą, turintį mažai riebalų, ypač sočiųjų, ir cholesterolio (palmių aliejus, kiaulienos taukai ir kt.).

4. Kuo daugiau valgyti įvairių daržovių, vaisių, uogų ir grūdinių produktų.

5. Kuo mažiau vartoti cukraus ir saldumynų.

6. Kuo mažiau vartoti valgomosios druskos.

7. Kuo mažiau vartoti alkoholio.

 

Sveika mityba – tai kiekybė, kokybė, režimas.

 

 

mitybos_piramide.gif

 

Kiekybę ir kokybę puikiai vaizduoja sveikos mitybos piramidė, tačiau ne ką mažiau reikšmingas yra valgymo režimas.

 

Mitybos režimas – tai valgymas tam tikru laiku.

Mitybos režimas yra labai svarbus, nes atėjus valgymo laikui, gausiau išsiskiria virškinimo sultys, atsiranda apetitas, o pavalgius – maistas geriau suvirškinamas.


DovanėlėVIP.gifmylimas%20autorius.gifzvaigzde.gifflow14.gif

Skaitome forumo taisyklės

Galima pamilti žmogaus sielą nepažinus jo kūno - Ir paskui išeiti iš proto, palietus mylimos sielos kūną

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Daržoves valgyti būtina

 

Viso pasaulio gydytojai, mokslininkai ir dietologai vieningai teigia, kad kiekvienas žmogus privalo valgyti daug vaisių ir daržovių. Dažniausiai yra teigiama, kad kiekvieną dieną reikia suvartoti penkias porcijas daržovių ir vaisių, neskaitant bulvių. Tai yra tikrai daug, ir retas kuris iš mūsų taip valgome. Bet stengtis ir pasiekti tobulybę niekada nevėlu.

 

Daržovės žmogaus maisto racione labai svarbios. Jos valgomos kaip atskiri patiekalai, kaip užkandžiai ir mėsos bei žuvies patiekalų garnyrai. Jos gausiai vartojamos dietinei mitybai. Daržovės ir vaisiai pagrįstai vadinami sveikatos šaltiniu. Iš jų organizmas gauna baltymų, riebalų, angliavandenių, taip pat biologiškai aktyvių medžiagų, įvairių vitaminų, amino rūgščių, fermentų, mineralinių bei virškinimą skatinančių medžiagų - eterinių aliejų, fitoncidų, gliukozidų ir kt.

 

Be to daržovės padeda geriau pasisavinti kitus maisto produktus (mėsą, žuvį, pieną). Todėl daržovių reikia valgyti kasdien, jos turi sudaryti pagrindinę maisto davinio dalį. Mažindami svorį valgykite daug daržovių. Jose mažai kalorijų, nėra (arba labai mažai) riebalų, daug skaidulų ir vitaminų bei mineralų, kurie yra geros sveikatos šaltinis.

 

Jeigu norite iš daržovių gauti kuo daugiau naudos:

 

Nevalgykite daržovių su sviestu, majonezu, grietine ar sūrio padažu. Vietoje jų vartokite pagardintus actus, sojos padažą, citrinų sultis.

Venkite riebių salotų priedų (skrebučių, kiaulienos gabaliukų).

Nevalgykite bulvių su sviestu ir grietinėle. Vietoje keptų valgykite virtas bulves.

Avokadai ir alyvos turi daug riebalų, todėl juos vartokite saikingai


Dovanėlėforumo%20simpatija.gifcompliment.gifflow9.gifdaugiausiai%20forume.gif

 

b4489b1be503.gif

 

ok37.gif

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

pusryčiai

 

Teisingas energijos balansas suteikti angliavandeniai. Pienas, sūris, jogurtas, kiaušiniai, sūris, liesos mėsos, vaisių ir daržovių tai duos jums vertingų baltymų, vitaminų ir mineralinių medžiagų organizme. Nors kava ir suteikia žvalumas, tačiau tonizuojantis poveikis arbatos yra daug efektyviau. Be to, Amerikos mokslininkai aptiko naują juodąją arbatą ir gydomųjų savybių. Nustatyta, kad arbata gerina ląstelių gleivinės kraujagyslės viduje širdies liga. Naujausi tyrimai parodė, kad pokyčiai vidinis pamušalas arterijos vaidina svarbų vaidmenį, koronarinės širdies ligos atsiradimo.

 

Gydytojai dabar rekomenduoja gerti kasdien bent keturi puodeliai juodosios arbatos. Vaisių kokteilis ,tai duos jums papildomos energijos.

 

pietūs

 

Daugelis moterų nenori valgyti kai atejo valanda pietauti. Ir jie yra neteisūs.svarbu kad jis butu sudarytas iš mažo kaloringumo produktų.

 

vakarienė

 

Pageidautina, kad vakariene, butu ne mažiau kaip dviem valandoms iki miego. Ką turėčiau valgyti pietums? Jei norite turėti gerą figūrą, tada jūsų vakarą dietos būtinai turi būti karšta. Per vakarienę valgyti mažiau mėsos - tai labai sunkus produktas.

 

vynas nepadarys daug žalos jūsų sveikatai - Leis kūnuj atsipalaiduoti. Visų pirma, nėra piktnaudžiavimas alkoholiu. Nes jis gali turėti įtakos miego. Gerai miegoti taip pat naudinga, kaip valgyti. Sėkmės jums.


Dovanėlėforumo%20simpatija.gifcompliment.gifflow9.gifdaugiausiai%20forume.gif

 

b4489b1be503.gif

 

ok37.gif

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Ksiusa, versdama internete iš kitų kalbų pataisyk bent laikus tinkamus, nes labai sunku skaityti, kaip išverčia programos :mirksiukas:


Dovanėlėpagalba.gifcompliment.gifmylimas%20autorius.gifcompliment.gifsportas.gif

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose
Ksiusa, versdama internete iš kitų kalbų pataisyk bent laikus tinkamus, nes labai sunku skaityti, kaip išverčia programos :mirksiukas:

 

labai atsiprasou. :flowers:


Dovanėlėforumo%20simpatija.gifcompliment.gifflow9.gifdaugiausiai%20forume.gif

 

b4489b1be503.gif

 

ok37.gif

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

5 sveiko maisto kriterijai

 

Sveikas maistas. Kiekvienas sveiko maisto frazę vertina ir supranta skirtingai. Taip yra todėl, kad ši frazė šiuo metu nėra įteisinta ir daugiausia naudojama tik kaip rinkodaros priemonė, todėl sužinoti objektyvią nuomonę darosi vis sudėtingiau.

 

Jūsų dėmesiui – 5 reikšmingiausi sveiko maisto, o tiksliau patiekalo, nes didžiąją maisto dalį valgome patiekalo pavidalu, reikalavimai:

 

1. Subalansuotas

 

Pagamintam sveikam patiekalui vienas iš svarbiausių keliamų reikalavimų – tai tinkamai subalansuotas jame esančių maistinių medžiagų, o ypatingai riebalų, kiekis.

 

Iš pačių riebalų privalu išskirti „sočiuosius" ir „trans". Jų maiste turėtų būti kuo mažiau, todėl, kad šių riebalų perteklius, kurių ypatingai gausu šių dienų patiekaluose, skatina tukimą bei sukelia širdies ir kraujagyslių ligas. Pagal Pasaulinės Sveikatos organizacijos duomenis, nuo šių ligų šiuo metu mirštamumas yra vienas iš didžiausių.

 

2. Tinkamai apdorotas

 

Ruošiant patiekalą taip pat labai svarbus pasirinktas tinkamas jo apdorojimo būdas. Labiausiai paplitęs – kepimas augalinės bei gyvulinės kilmės riebaluose, tačiau tokiu būdu apdorotas maistas ne tik tampa beverčiu, bet dažnai ir kenksmingu.

 

Pirmuoju atveju – kaitinant augalinį aliejų aukštoje temperatūroje susidaro vėžį sukeliantys kenksmingi junginiai, pakartotinai jį kaitinant – dar ir „trans" riebalai, o antruoju – kepant gyvulinės kilmės riebaluose, maistas prisigeria ypatingai blogų „sočiųjų" riebalų.

 

Todėl ir vienu, ir kitu atveju, net ir iš pačių sveikiausių produktų, netinkamai apdorotas maistas praranda maistinę vertę ir pasidaro žalingas vartojimui, todėl tinkamiausi maisto ruošimo būdai yra virimas garuose ar vandenyje bei kepimas orkaitėje.

 

Nors privalu paminėti, kad pasitaiko ir išimčių, kada įmanoma tinkamai paruošti maistą kepant augaliniuose riebaluose, tačiau šis apdorojimo būdas pareikalauja papildomų žinių, laiko bei išlaidų.

 

3. Natūralus

 

Maisto produktai, iš kurių gaminamas patiekalas, turėtų būti natūralūs ir kuo mažiau perdirbti.

 

Tai – šviežios daržovės, nešveisti rupūs miltai ir iš jų pagaminti produktai, natūralūs ryžiai bei kitos kruopos su luobele, taip pat nekonservuoti ir kiti produktai, kurių sudėtyje būtų kuo mažiau druskos, cukraus ar kitų žmogaus organizmui žalingų, nenatūraliai skonį ir išvaizdą gerinančių maistinių priedų, o ypač tų, kurie yra paskelbti pavojingais sveikatai.

 

Deja, šiuo metu dažniausiai maisto patiekalų ruošime yra naudojami būtent perdirbti produktai, vėlgi dėl tų pačių ekonominių priežasčių, patrauklesnės išvaizdos bei trumpesnio jų paruošimo laiko.

 

4. Ekologiškas

 

Ekologiškumas užtikrina, kad produkte, bent jau jo augimo metu, nebūtų jokių šiuolaikinės chemijos „pasiekimų". Ekologiški produktai yra naudingesni ir skanesni, nors dažnai ir ne tokios patrauklios prekinės išvaizdos.

 

Maisto ruošimui, žinoma geriausia yra rinktis ekologiškai išaugintus produktus, tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad jie būtų natūralūs, o ne perdirbti.

 

5. Šviežias

 

Jei laikysitės visų iki šiol išvardintų reikalavimų, neapsieisite ir be paskutiniojo, bet ne mažiau svarbaus, šviežumo kriterijaus.

 

Laikui einant, maiste vyksta įvairūs cheminiai procesai (puvimas, rūgimas ir pan.), kurie maistą padaro ne tik nenaudingu, bet ir žalingu. Taip pat ilgas produktų bei jau pagaminto maisto laikymas ar šaldymas mažina vitaminų ir kitų naudingų medžiagų kiekį jame.

 

Todėl rekomenduojama maistą suvartoti ką tik paruoštą bei jo ruošimui naudoti tik šviežius produktus. Tai nulems ne tik maisto sveikumą, bet ir skonį.


8c837d9c8540.gif

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Susikurkite paskyrą arba prisijunkite, jei norite komentuoti

Komentuoti gali tik registruoti nariai

Susikurkite paskyrą

Prisijunkite prie mūsų bendruomenės.

Užsiregistruoti

Prisijungti

Turite paskyrą? Prisijunkite.

Prisijunkite dabar

×
×
  • Sukurti naują...

Svarbi informacija

Informuojame, kad šiame puslapyje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su Privatumo politika.